Média v Maďarsku se sdružují do provládního konglomerátu

Média v Maďarsku čelí již dlouhou dobu vládnímu tlaku. Ještě donedávna byla většina médií sice provládní, nyní ale majitelé mediálních společností vložili svá aktiva do konglomerátu Středoevropské tiskové a mediální nadace.

Majitelé většiny provládních médií v Maďarsku vložili své aktivy do nadace, která se díky tomu stane největším pravicovým mediálním konglomerátem. Informovala o tom americká tisková agentura Associated Press. Nadace tak bude mít pod kontrolou televizní, rozhlasové a zpravodajské kanály a bulvární, sportovní či regionální periodika.

Po nástupu Viktora Orbána k moci byla výrazně omezena svoboda médií. Zástupce nynější nejsilnější pravicové strany Fidesz-MPSZ se stal v posledních volbách premiérem země. Spojenci Orbána postupně skupovali média nebo je nově zakládali. Dřívější nezávislé sdělovací prostředky postupně změnili své zpravodajství na otevřeně provládní. Nadaci, která bude shromažďovat provládní média, povede vydavatel Gábor Liszkay, který je známý pro svou loajalitu k premiérovi Orbánovi.

Do konglomerátu vložilo zadarmo svá aktiva již deset mediálních společností. Sama nadace se podle prohlášení bude snažit pomoct k přežití maďarským tištěným novinám.

Přidat komentář